Ο Ρόλος του Κολλαγόνου στον Ανθρώπινο Οργανισμό

In Τί λένε οι ειδικοί

Κωνσταντίνος Πάντος
Γυναικολόγος Διδάκτωρ Παν/μίου Αθηνών,
info@pantos.gr

τ. Επιμελητής Τμήματος Ανθρώπινης Αναπαραγωγής
Συντονιστής Κέντρου Εξωσωματικής Γονιμοποίησης Royal Womens Hospital, Παν/μίου Μελβούρνης

pantosΤο κολλαγόνο, όπως όλοι γνωρίζουμε, είναι η μεγαλύτερη σε ποσότητα πρωτεΐνη στον ανθρώπινο οργανισμό (περίπου το 75% του συνόλου των πρωτεϊνών). Βρίσκεται σχεδόν σε όλους τους ιστούς, αποτελώντας τον ενδιάμεσο χώρο, με ισχυρό συνεκτικό ρόλο. Το κολλαγόνο παράγεται στον οργανισμό με τη βοήθεια της βιταμίνης C και των πρωτεϊνών που προσλαμβάνονται από τις ζωικές τροφές. Μετά την ηλικία των 25 ετών η παραγωγή του κολλαγόνου μειώνεται (με πιο γρήγορο ρυθμό στις γυναίκες), με αποτέλεσμα την εμφάνιση πολλών προβλημάτων.

Το υγρό υδρολυμένο κολλαγόνο αποτελεί πρωτεΐνη διασπασμένη από ένζυμα. Αυτή η μορφή συμβάλει στην εύκολη πρόσληψη και απορρόφηση του από τον ανθρώπινο οργανισμό. Το υγρό κολλαγόνο που προσλαμβάνεται ως συμπλήρωμα διατροφής, διεγείρει την παραγωγή κολλαγόνου και πρωτεινογλυκανών από τα χονδροκύτταρα.

Το ευεργετικό αποτέλεσμα αυτής της δράσης είναι η σημαντική μείωση του ρυθμού φθοράς του αρθρικού χόνδρου και κατ΄ επέκταση των αρθρώσεων.

Ταυτόχρονα το υγρό υδρολυμένο κολλαγόνο Τύπου ΙΙ διεγείρει την δράση των οστεοβλαστών, με θετική επίδραση στην οστική πυκνότητα. Φυσικά δε θα μπορούσαμε να παραβλέψουμε και την επίδρασή του επί των ινοβλαστών, εξασφαλίζοντας δυνατούς συνδέσμους. Συνεπώς δρα θετικά στη δημιουργία ισχυρών οστών και υγιών αρθρώσεων.

Εκτός όμως από το μυοσκελετικό σύστημα το υγρό υδρολυμένο κολλαγόνο έχει πολλές ευεργετικές επιδράσεις σε όλο τον ανθρώπινο οργανισμό, όπως στο δέρμα, στα αγγεία, στα δόντια και στα ούλα, στα μάτια και πολλά άλλα.

Είναι τέλος ιδιαίτερα σημαντικό το γεγονός ότι η συγκεκριμένη μορφή του κολλαγόνου δεν παρουσιάζει καμία καταγεγραμμένη ανεπιθύμητη ενέργεια, καθιστώντας το ένα ασφαλές και ιδιαίτερα αποδοτικό προϊόν.

Ορμόνες και κολλαγόνο

Στην εμμηνόπαυση, η έλλειψη οιστρογόνων επιφέρει άμεση μείωση της σύνθεσης κολλαγόνου που είναι ιδιαιτέρως εμφανής στο δέρμα.  Το ίδιο, σε μικρότερο βαθμό συμβαίνει και στους άνδρες με τη σταδιακή μείωση της τεστοστερόνης.

Η έλλειψη αυξητικής ορμόνης (GH) τόσο σε παθολογικές καταστάσεις  (υποφυσιακή ανεπάρκεια) όσο και στην προχωρημένη ηλικία, καθώς και σε χρόνιους κατακεκλιμένους ασθενείς επιφέρει μείωση της σύνθεσης κολλαγόνου με σοβαρές επιπτώσεις.

Γιατί υγρό πόσιμο κολλαγόνο

Τα “δομικά στοιχεία” των πρωτεϊνών είναι 20 αμινοξέα. Από αυτά, ο οργανισμός μπορεί να κατασκευάσει 11 αμινοξέα, επομένως τα υπόλοιπα 9 ‘απαραίτητα αμινοξέα’ πρέπει να τα παίρνει από τη διατροφή.

Είναι γεγονός ότι η σύγχρονη διατροφή αλλά και οι δίαιτες σήμερα δεν παρέχουν στον οργανισμό μας τα θρεπτικά συστατικά που χρειαζόμαστε, όπως παλιά, λόγω των φυτοφαρμάκων, της ρύπανσης, των κακών συνθηκών καλλιέργειας και της κατώτερης ποιότητας του εδάφους.

Επιπλέον καθώς γερνάμε η ικανότητα του σώματός μας να παράγει κολλαγόνο επιβραδύνεται σημαντικά.

Έρευνες έχουν δείξει ότι η υγρή, πόσιμη μορφή του κολλαγόνου απορροφάται από τον ανθρώπινο οργανισμό σε ποσοστό πάνω από 90%, κάτι που αδυνατούν να πετύχουν οι ταμπλέτες και οι κάψουλες που περιέχουν κολλαγόνο.

Όλοι γνωρίζουμε πως η υπέροχη εμπειρία της γέννας αλλά και του θηλασμού προκαλεί πολύ μεγάλη εξάντληση και εξασθένιση στον γυναικείο οργανισμό.

Ένας πολύ καλός τρόπος γρήγορης επιστροφής του οργανισμού στη πρωθύστερη κατάσταση και γιατί όχι, σε ακόμη καλύτερη, είναι το υδρολυμένο πόσιμο κολλαγόνο πάντοτε σε μορφή πεπτιδίων και φυσικά εάν περιέχει μαγνήσιο, πυρίτιο και βιταμίνες Β τότε ακόμα καλύτερα.

Ολοκληρώνοντας, θα μπορούσαμε να πούμε πως το υδρολυμένο κολλαγόνο είναι ένα πολύ καλό συμπλήρωμα διατροφής για όλους, πάντοτε και με τη σύμφωνη γνώμη του φαρμακοποιού και του γιατρού μας.